Gentse Floraliën Mijn paradijs, mijn wereldse tuin
    1 / 40   29 april 2022  

Een wereldse tuin

Van Eyck schilderde het Lam Gods in onze stad en miljoenen bezoekers komen elk jaar zijn meesterwerk bewonderen. Het middenpaneel van het Lam Gods toont een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek. Het is een weelderig decor van wereldse planten en bloemen.

Bioloog Paul Van den Bremt en apotheker Hilde Van Crombrugge herkennen er maar liefst 75 verschillende soorten bloemen in. De kleuren van het werk komen tijdens Floraliën tot bloei in feeërieke spektakels. De bloemen die in het Lam Gods voorkomen zal je dan ook kunnen ruiken.

 

Op de afdruk van de tuin van Bisschop Triest, net buiten Gent, zijn duidelijk een afgescheiden nutstuin en lusttuin te zien. In de tuinen zien we zowel inheemse als uitheemse nuts- en sierplanten. Op die manier wordt een beeld geschetst rond het gebruik en de migratie van bloemen en planten.

De 'floralies' hebben een b(l)oeiende Gentse geschiedenis, ze raken het hart van velen, niet alleen van de Gentenaars maar ook van allen voor wie Gent de 'bloemenstad' is.
Floraliën is een vaste waarde in Gent. We zijn echter meer dan een vierjaarlijks evenement. Wij houden de aandacht voor bloemen en planten scherp.

Wim Opbrouck siert het campagnebeeld van de volgende editie als engel met vleugels van bloemen. De acteur verloor zijn hart volledig aan de stad Gent en drukte in het verleden ook duidelijk zijn stempel op het leven in onze stad.

maar ook de exclucieve